Werkwijze

Wij zijn een kleine particuliere non-profit opvang die kittens opvangen waarna we proberen een nieuw gouden mandje voor ze te vinden. We proberen ons te richten op zwerfkittens en kittens die in een moeilijke situatie zitten (moeder weg, te vroeg aangeboden etc.).
Na de opvang als de kittens gezond en gesocialiseerd zijn, mogen ze naar hun nieuwe mandje. Ook moederkatten -welke misschien al vaak een kittennestje gehad hebben- proberen we te laten steriliseren en terug te plaatsen. We willen wel graag dat de kittens samen naar een nieuw huisje gaan of alleen gaan als er al andere jong vriendje(s) aanwezig zijn.


Adoptie

Bij de adoptie van een kitten berekenen we puur de gemaakte kosten (voor ontvlooien, ontwormen, verwijderen van oormijt en teken, bezoek aan de dierenarts, vaccinatie -afhankelijk van het adoptiegezin- en het chippen).

BELANGRIJK: Zodra er een kitten definitief gereserveerd wordt zal er informatie komen over de adoptantendag én de ophaaldag.
Omdat het voor ons vrijwilligerswerk is -wij hebben allemaal een vaste fulltime baan....- hebben we besloten dat deze dagen vast staan en dat daar niet vanaf geweken kan worden. Kun je je als nieuwe adoptant niet houden aan deze dagen dan zullen we op zoek gaan naar andere gegadigden. Dit klinkt erg streng en onaardig, maar onze ervaring is dat we bij één nestje kittens soms vijf / zes avonden adoptanten over de vloer hebben. Op zich heel gezellig maar het heeft een gigantische inbreuk op het gezin. Omdat de dieren van ons én onze gezinnen een hoop flexibiliteit vragen, met alle onverwachte werkzaamheden en dierenartsbezoekjes, vragen we van adoptanten om zich aan ons en ons gezin aan te passen.
Op de adoptantendag zal definitief voor de adoptie worden besloten. Als de beslissing definitief is, dan ontvangen wij graag het volledige adoptiebedrag binnen één week op onze rekening. De totale kosten per kitten kunnen alleen hoger uitvallen als blijkt dat de kitten wegens ziekte onverwachts extra naar de dierenarts moet en er naast het consult ook nog bijvoorbeeld medicatie verstrekt wordt aan de kitten; het nemen van de beslissing om met de kitten voor behandeling naar de dierenarts te gaan ligt bij Opvang Kittens. Uiteraard zullen wij de adoptanten hiervan op de hoogte stellen.
De kittens mogen vertrekken naar hun nieuwe gouden mandje als ze minimaal 900 gram wegen, 9 weken oud zijn en hun vaccinatie hebben gehad én als ze zelfstandig genoeg zijn. Ook moet een kitten de eerste socialisatiefase volledig doorlopen hebben. Opvang Kittens beslist wanneer een kitten rijp genoeg is om te verhuizen. De ophaaldatum is dan ook onder voorbehoud. Als de kitten gevaccineerd wordt blijft het kitten nog een paar dagen bij het opvangadres omdat het kitten van de vaccinatie ziek kan worden. De opvangmoeders kennen het gedrag van het kitten en zij kunnen aan het gedrag zien of ze ziek zijn van deze vaccinatie. Het mag duidelijk zijn dat we ons aan deze voorwaarden houden; dit is in het belang van de kittens. We werken met drie opvanggezinnen waarbij in twee gezinnen de kittens / moederkatjes wel gevaccineerd zullen worden en in het andere gezin niet.

De kosten zoals verblijf, eten, kittenmelk, kattengrit, vervoer / ophalen en dergelijke nemen wij voor onze rekening. 


Wachtlijst

Met ingang van 2019 hebben wij ons doel en onze werkwijze voor het adopteren van kittens aangepast. We hebben afgelopen jaar veel kittens kunnen plaatsen; de wachtlijst is daarom een heel stuk kleiner.
Wij plaatsen alleen een jonge kitten als er bij een adoptiegezin al een andere jonge kat aanwezig is. De tweede mogelijkheid is dat wij kittens samen plaatsen. In allebei de gevallen is voor deze werkwijze gekozen zodat de kleine kitten een speelkameraadje heeft om mee te spelen. Alle kittens groeien op in een huiselijke sfeer omringd door andere dieren en (kleine) kinderen. Op deze manier worden de kittens goed gesocialiseerd hetgeen de kans op gedragsproblemen op latere leeftijd verlaagt.
Wilt u ook op de wachtlijst om een kitten te adopteren? Neem dan contact op.
En... als u op de wachtlijst staat en u heeft inmiddels toch al een nieuwe kitten, wilt u dit dan aan ons doorgeven? Dan houden wij ook onze wachtlijst up-to-date en hoeven wij u niet onnodig te benaderen.

(*) Wij noteren of de adoptanten reeds een kat / hond hebben en het aantal kittens dat men wil adopteren (1 of 2). Hierbij moet aangemerkt worden dat niet iedere kitten geschikt is om bij een hond(je) te plaatsen. Daarnaast noteren wij of er kinderen aanwezig zijn en hoe de woonsituatie is.
Aan de hand van de opgegeven informatie (mocht deze informatie te summier zijn dan zullen wij u om verdere informatie vragen), zullen wij kijken welke kitten het beste bij uw situatie past. Nogmaals: een kitten alleen -zonder een ander jong katje om mee te spelen- plaatsen wij helaas niet.


Documentatie

Hieronder treft u een lijstje aan van de documentatie die wij voor u beschikbaar hebben.
Bij ieder onderdeel kunt u de beschrijving aanvragen.
U komt terecht bij het contactformulier.

Informatie na adoptie

Denkt u er over na om een kitten te adopteren en wilt u weten wat u wel en niet moet doen? Vraag dan hier een uitgebreide beschrijving aan.
Deze bevat informatie over onder andere:
* Voorbereiding
* Wat te doen bij thuiskomst
* Eten en drinken
* Kennismaking met andere katten of andere huisdieren
* Kennismaking met kinderen in huis
* Krabben en spelen
* Ontworming en ontvlooien
* Vaccineren
* Chip
* Sterilisatie of Castreren
* etc.

Algemene informatie over Opvang Kittens

Een algemene beschrijving over onze werkwijze is hier op te vragen.


Beschrijving waarom het verstandig is om twee kittens tegelijkertijd te adopteren

Een uitleg is hier op te vragen.


Chip informatie kittens

Wij houden een overzicht bij van alle door ons gechipte kittens/katten. Mocht u de gegevens van uw kitten/kat kwijt zijn, vraag deze dan hier op.

Voedingsadviezen en Adoptieprocedure

Binnenkort beschikbaar.

Donaties

Wij vinden het geweldig als u ons een donatie wilt geven.
Onze bankgegevens zijn: NL45 INGB 0794 0906 80 tnv: Mw SAM Nooijen, Mw I Hermans (Bij een overboeking allebei de namen vermelden).

Wij begrijpen dat niet iedereen in staat is om een financiële donatie te geven. Wij zijn ook super blij met Kitten zachtvoer of kattengrid. Onze voorkeuren gaan uit naar:
** Greenwoods Plant Fibre: klompgrit op plantenbasis (link naar Zooplus);
** Benek Corn Cat: Super Benek Corn Cat Natural (link naar Zooplus);
** Coshiba kattengrit (Lidl);
** Voor kitten zachtvoer kunt u kijken voor: Animonda, Felix, Whiskas of eigen merk.   

Chippen

Wist u al dat wij uw huidige katten ook kunnen chippen?? Wij kunnen daarvoor bij u thuis komen. Dit kunnen we uiteraard doen in de buurt van Nieuw Vennep. Bij interesse neem dan met ons contact op.

Het chippen van Jimmy.

Opvang Kittens staat op drie adressen ingeschreven in het landelijk overzicht van bezitters van chipreaders. Bijgaand de kaart van chipreader bezitters. Bij elke plaats, staan de namen van de mensen die in het bezit zijn van een chipreader. Je kunt hun een PB sturen of gewoon een oproep plaatsen. Heb je een katje gevonden en staat de plaats er niet bij? Plaats dan een oproep. Heb je een huisdier gevonden en blijkt hij niet gechipt? Hou rekening met het feit dat sommige chipreaders niet altijd de chip goed aflezen. In geval van twijfel: doe het huisdier een belbandje om en meld het op Amivedi (https://www.amivedi.nl).